Климатичните промени и свързаното с тях нетипично топло време за поредна година притесняват овощари от Северозападна България. За този район на България традиционно е типичен суровия студен климат през зимата, но от няколко години нещата въобще не стоят така и това тревожи стопаните.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 

„Садих моята овощна градина в регион, в който съм се родил и съм живял цял живот. Съобразих сортовете с типичния климат тук, а сега учените ми обясняват как трябва да се ориентирам към нови такива заради поредната топла зима. Ясно е, че ако върви така, и тази година реколтата ще бъде зле“, коментира Светлин Иванов, който отглежда плодни дървета от години.

Безпокои го фактаът че през настоящия сезон въобще не е падал сняг. Температурите са положителни в поредния зимен месец и част от дръвчетата може да се излъжат и да подранят.

„Две години поред се случва това. Ето, вижте пъпките как са се подули (виж снимката). Така стана и преди - цъфнат и удари сняг. Ако и сега се случи такова нещо, пак ще сме на загуба, защото продажбата на реколтата няма да покрие само разходите, които сме направили до тук за препарати. А без тях не може, защото в това топло време и неприятелите са повече. Въобще не съм допускал, че ще дойде време, в което да се замислям дали да не изкореня всичко“, обяснява Светлин.

Единствената му надежда е зимата да се прояви поне от края на месец януари и да спре преждевременното пролетно събуждане на плодните пъпки.