Общата селскостопанска политика (ОСП) и дебатът за новия програмен период след 2020 г. остава водеща тема сред земеделската общност в България. Тя ще бъде водеща и по време на традиционното издание на специализираното изложение Дунавски овощари 2019. Събитието ще се проведе на 30 март в зала МОНБАТ Арена в Русе. 
 
 
„Водещата ни тема тази година е ОСП. Дебатът за най-старата политика на Европа през новия програмен период остава силно значим за овощарите. И тази година сме поканили представители на ресорното министерство, но все още нямаме категорично потвърждение. Освен това и тази година се радваме на силен интерес от гости и изложители от България и чужбина. Използвам и възможността да поканя всички овощари от страната да участват в събитието“, коментира за Фермер.БГ Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари (СДО).
 
В изложението ще вземат участие 30 компании, специализирани в производство на посадъчен материал, препарати за растителна защита, торове и хранене на растенията. Заедно с тях всички големи преработвателни предприятия и хладилници ще очакват фермерите за дискусии и уговаряне на сделки.
 
По време на програмата са предвидени и b2b срещите, които през 2018 г. бяха акцент на изложението, заради тясната връзка, която може да се осъществи на място между преработватели, търговски вериги и търговци на едро.
 
„Всяка година изложението става все по-мащабно. Равносметката спрямо миналата е, че имаме много нови членове. Освен това и отметнахме много работа – бяхме инициатори и/или спомогнахме за пускането на новата помощ за сертифициране по GlobalG.A.P, както и най-новата мярка за хладилни инсталации“, добави Колев.
 
Агрономите на съюза изготвиха каталог за растителна защита, който ще бъде раздаден на членовете. Той включва основни растителнозащитни мероприятия по всички видове овощни култури.
 
Тази година СДО ще проведе и конкурс за овощар на годината. Наградите са в три категории – овощар до 24, до 40 и над 40 години. Най-добрите сред добрите ще станат ясни по време на изданието.