Подготвяме протестно писмо до министъра на земеделието, храните и горите заради проект на заповед, във връзка с приема на заявления по мярка 10 „Агроекология и климат“. Това съобщи председателят на  Добруджанския овощарски съюз Димитричка Търпанова за Фермер.БГ.
 
 
„Предполагам, че и четирите овощарки съюза ще подпишат писмото, защото не може така да делят сектора. Миналата година беше същата разправия. Нито старите породи животни са много, нито старите сортове са много. До края на програмния период остават 2 години, така че ще протестираме“, категорична е Търпанова.
 
В проекта на заповедта се казва, че през кампания 2018 няма да се приемат заявления по мярка 10, с изключение на дейности по направление "Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство".
 
Овощарите са силно обезпокоен, че старите сортове са изключени от подпомагане по мярката. 
 
„Миналата година отново приоритетно бяха отворили приема за животновъдството и след протести беше отворен приема за стари сортове. Оставаме с впечатлението, че умишлено се създава напрежение между два от най-изоставените отрасъла в земеделието. Явно овощарството и зеленчукопроизводството не са сред приоритетите на МЗХГ“, коментират също от Съюза на дунавските овощари.