Мечки нападат овце в планинските ферми, алармират овцевъди от планинския регион на Смолян. Поводът е поредно нападение над високопланинско стадо, от което няколко овце са убити. И в момента издирваме няколко овце и се съмняваме, че са убити от мечка, сподели за Фермер.БГ Рашко Кехайов, председател на Сдружението на овцевъдите в Смолян.

 

„Мечките се оказват по-важни от хората и разрешението за отстрел на мечка се получава много трудно. Дори и да бъде получено такова разрешение, обикновено то се дава за място, различно от това, на което е станало нападение“, споделя овцевъдът. По думите на Кехайов проблемът с нападението над фермите в планинския район е ежегоден, но институциите се задействат едва след няколко поредни нападения.

 

„За малкото овцевъди, които сме останали в района, това е сериозен проблем, защото търпим сериозни загуби на животни“, лаконично коментира Кехайов. В сдружението са обединени останалите в Смолянско около 20 овцевъди, от които само двама-трима са животновъди със стада от около 1 000 животни.

 

Фермерите не водят точна статистика на убитите животни, но са категорични, че в годината има поне по 3-4 сериозни нападения над фермите им. Това, по думите на Кехайов, се отразява негативно на без друго трудната работа на овцевъдите в региона.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!