Хиляди декари земеделски земи в община Левски са напълно опустошени от градушка, паднала в понеделник, 20 май.
 
 
„Огромни са щетите на земеделските стопани в община Левски - земеделската продукция е унищожена в пет селища 100% от стихията вчера“, заяви кметът на Левски Любка Александрова, цитирана от БТА.
 
Бурята и градушката са засегнали силно селата Асеновци, Малчика, Аспарухово, Козар, Белене и град Левски, и хиляди декари земеделска земя. Силният вятър е изкоренил и изпочупила доста дървета в Асеновци.
 
От днес, 21 май, се приемат заявленията за оценка на щетите, за да сме наясно за реалните загуби, които ще претърпят нашите земеделски производители, каза Александрова.
 
Огледите на пораженията не спират. Днес приключват комисиите в село Българене, където имаше градушка преди седмица. Също днес започват да се подават молби от граждани, които искат да им бъдат оценени щетите в поразените от новата градушка населени места.
 
Кметът на Левски е разговаряла с ръководството на Областната дирекция по земеделие. От утре ще има комисии, които ще оценяват и щетите в землищата. Според Александрова след ден-два ще има по-ясна представа за реалния размер на загубите.
 

Местните хора изтъкват, че трета поред година общините Левски, Летница, Свищов и Пордим са сериозно ударени от градушки.

 
"За този регион трябва сериозно да се помисли, а не само да се разчита на застрахователи и на това доколко може държавата да помага", коментира Александрова.
 
Според нея държавата трябва да се включи с разработване на политики за района и очевидно трябва да се построят ракетни площадки за разбиване на градоносни облаци.
 
"В противен случай се опасявам, че от догодина застрахователите няма да искат да застраховат нашите площи или в нашите населени места ще го правят при непосилно високи застрахователи премии. Това ще затрудни хората допълнително", обясни кметът.
 
Тя подчерта, че единственият по-сериозно развит поминък в тези общини е земеделието. Затова, ако няма сериозна държавна политика регионът да бъде защитен, има опасност още повече да се обезлюди.