Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще даде на 22 януари първите отговори на молбите на животновъдите, които бяха лишени от субсидии по Наредба 3 заради липса на фактури за продаденото мляко или други проблеми с документите.
 
 
Представители на аграрното ведомство са поели такъв ангажимент пред представители на фермерите от различни краища на страната, които се събраха днес, 15 януари, на спонтанен протест пред Народното събрание.
 
„Там никой не ни обърна внимание. Затова се отправихме към министерството, да видим какво става с молбите, които внесохме на 21 декември 2017 г.“, обясни пред Фермер.БГ Геновева Георгиева, биволовъд от врачанското село Попица.
 
Експерти от МЗХГ са се срещнали с трима представители на протестиращите и са им обяснили, че постъпилите молби са много на брой и разглеждането им ще отнеме пълния едномесечен срок по закон.
 
„Настояваме за незабавно изплащане на субсидиите на глава добитък, както беше преди 2017 г.“, подчерта Габриел Димитров, животновъд от същото село. По думите му в днешния протест са участвали фермери от Софийско, Благоевградско, Кърджалийско, Врачанско и други региони на страната.