Рисковото разчистване на пасищата крие опасност областта на пламне в пожари, обявиха от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на налесението" в Хасково. В региона започват проверки от Разплащателна агенция за разчистени пасища от стопаните, които са заявили да получават субсидии. По този повод е започнало масово разчистване на терени, което може да доведе до доста сериозни пожари, алармираха от Пожарната.

 

Възможно е в следващите дни преди проверките стопаните да започнат рисково разчистване на пасища с техника, която да предизвика много пожари, които да погълнат не само гора, но и къщи по селата, коментират огнеборците. Те дадоха пример с последните дни, когато в Студена, Левка и Костур и Меричлери изгоряха над 350 декара площи заради небрежност.

 

От Пожарната припомниха, че санкциите при установено запалване стигат до 2 000 лева, а освен това при нанесени щети случаят се поема от разследващите органи и може да се стигне и до лишаване от свобода. Ако стопанин е причинил пожар докато разчиства пасища, той няма да получи и субсидиите от разплащателната агенция, допълниха огнеборците.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!