От Националното сдружение на месо и млекопроизводителите (НСММ) изпратиха поредно официално писмо до МЗХ, с което поставят въпроса за предстоящия старт на мярка 215 - Хуманно отношение към животните, както и предлагат субсидиите по мярката De minimis да бъдат изплатени до 15-и Февруари.

 

Представяме ви целия текст на писмото :

 

ДО
Г-Н МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ
МИНИСТЪР
НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

КОПИЕ: ДО
Г-Н ЦВЕТАН ДИМИТРОВ
ЗАМ. МИНИСТЪР
НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
КОПИЕ:
ДО
Г-Н РУМЕН ПОРОЖАНОВ
ИЗП. ДИРЕКТОР НА
ДФ “ЗЕМЕДЕЛИЕ”

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,


Във връзка с получен отговор от Цветан Димитров - заместник министър при МЗХ с изх. № 62 – 250 / 23.06.2011г, относно моя декларация с вх. № 62 – 250 / 08.06.2011г., моля да ни дадете отговор на следните въпроси:
1. До къде е стигнала процедурата по нотификация на нова мярка 215 „Плащания за хуманно отношение към животните”. В отговора на г – н Цв. Димитров е посочено, че фермерите – животновъди ще могат да се възползват от възможностите на тази мярка през 2012 г. Моля да определите срок, в които ние ще можем да кандидатстваме.
2. Кога ще бъде готова нотификацията на мярката за пасищно отглеждане на животните? Моля отново да дадете точен срок.
3. Посочете кога да очакваме да бъде приложена държавната помощ за прилагане на преференциални акцизни ставки върху горивата, използвани за обработка на земеделска земя, ливади и при отглеждане на селскостопански животни.

Предоставям на Вашето внимание и следните нови предложения:

1. До 15 февруари 2012 г. да бъде отпусната държавната помощ de minimis]
2. Настъпилата продължителна суша през 2011г., липсата на валежи 5-6 месеца в цялата страна и високите среднодневни температури доведоха до драстичен спад в продуктивността на животните. Във връзка с това моля да се предприемат необходимите мерки за компенсиране на животновъдите.
3. Да се въведе ред в ръководеното от Вас Министерство, като се спрат срещите на земеделските производители – животновъди с индивидуални проблеми. Нека техните проблеми да се решават на Консултативен съвет като съответния проблем да бъде излаган от съответния техен представител.

 

Уважаеми господин Министър,

Моля в най – кратък срок да получим отговор на горните точки, като в него да фигурират срокове за изпълнение на поетите от МЗХ ангажименти.

 

 

 

 

23.01.2012г. С УВАЖЕНИЕ:

ТАНЧО КОЛЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНО
СДРУЖЕНИЕ НА МЕСО И МЛЕКОПРИЗВОДИТЕЛИ

 

 

 

 


Адрес за кореспонденция:
Танчо Колев
с.Боздуганово, облСтара Загора
тел. 0888 70 90 81