Розопроизводителите трябва да се кооперират и да договарят директно изкупуването на цвета. По веригата с прекупвачите и транспортирането му се губят поне 15%. Трябва да излезем от този модел на балканщина, да си мислим, че сме по-хитри от другите. Ако преди време е имало далавера, сега има бизнес, който се уповава на дълготрайни отношения. Това каза един от основните преработватели на суровината и производител Методи Стефанов за Фермер.БГ, по повод редицата протести и блокади в страната и срещата с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с бранша, вчера, 20 май.
 
 
По думите му в момента проблема с изкупуването на цвета се мултиплицира и изкривява.
 
„Изкупуване на розов цвят реално има. Това, което искахме от много години, се случи през тази – бизнесът да излезе на светло. След като представихме своите изисквания – да си плащаме с фактури на края на кампанията по банков път, посредниците видяха, че това ще изяде хляба им. Така производителите се оказаха излъгани именно от тези хора и останаха с празни ръце. Стачкуващите са излъганите хора, тези, които не са помислили за хляба си предварително или тези в сивата икономика“, смята Стефанов.
 
Той обясни, че и цената е спекулативна.
 
„В зависимост от договорите с производителите, цените в момента са около 2,50-3,50 лв/кг. В сравнение с минали години, цената е много добра. През последните дни времето беше благоприятно за цъфтежа на розата. В един момент преработватели казаха, че розоварните са пълни и не могат да изкупуват повече цвят. После се появиха другите колеги-спекуланти и казаха на производителите, че няма къде да си дадат цвета и или ще го изхвърлят, или ще го дадат на 1,60 лв/кг“, разясни преработвателят.
 
Според Методи Стефанов трябва да се сложи край на това. Стъпките, които ведомството е предприело за справяне с проблема е създаването и обсъждане на законопроект за розата.
 
„Това е начин, за да не се стига до такъв момент отново. Ситуацията в момента е следната: хем работим на пазарен принцип, хем розата е символа на България, а като бизнес, съобразено например със зърнопроизводителите, винопроизводителите или който и да е друг - ние сме много малък бизнес. Тук е момента държавата да го регулира и помага. Когато се намираме в една такава година, преработвателите да се финансират безлихвено, да се отпуска de minimis и т.н. Със законопроекта ще се регулира всичко – от посадъчния материал до преработвателите, за да може иконата на България да бъде подкрепена. Ние създаваме социален ефект, а където има социален аспект, смятам, че държавата трябва да се намеси“, каза още производителят и преработвател.
 
На срещата вчера с министъра и експерти стана ясно, че ще се отваря мярка за сдружения (мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производителите“, чийто прием се очаква да стартира през месец юни – бел ред.).
 
Методи Стефанов смята, че ако земеделците се кооперират, изкупуването на цвета ще им бъде гарантирано, тъй като ще могат редовно да представят големи количества. По думите му състоялата се среща с експерти и министъра е първото подобно нещо, което реално се прави за бранша от 15 години насам.
 
На срещата в неделя стана ясно още, че розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби, ще получат държавна помощ de minimis. Заедно с това министърът обясни, че към момента дестилериите изкупуват над 150% от дневния си капацитет.