Цъфналите лилави полета в община Генерал Тошево ще бъдат представени по време на тур, наречен „Туристическа лавандулова пътека“. Пешеходният преход ще стартира от площад „Бялата лястовица“ и ще стигне до близки насаждения и дестилерия за етерично-маслени култури.

Модерна дестилерия за лавандула в Средногорието отваря врати за посещения

Походът е организиран от дружество „Добруджанец“ и е част от проявите, свързани с Осмия фестивал на лавандулата в Генерал Тошево. Празникът ще бъде двудневен и ще започне на 1 юли с фотопленер „Лавандулови импресии, базар на продукти от ароматната билка и кулинарни изненади. 

Вторият ден от фестивалната програма ще стартира рано сутринта с пешеходния преход до лавандуловите полета и дестилерията. Детска лавандулова работилница ще събере най-малките и ще им представи възможност да развихрят въображението си с помощта на ароматната билка. От 14:00 часа е насрочен станалият вече традиционен конкурс „Кралица на лавандулата“.

За първи път в рамките на фестивала ще се проведе парад на ретроавтомобили, организиран от клуб на колекционерите от Добрич. На площад „Бялата лястовица“ ще се съберат редки превозни средства на близо 100-годишна възраст.   

От 17:30 часа е планирано време за обмяна на добри практики и предизвикателства в производството на лавандула. Празникът ще продължи с музикална и танцова програма, по време на която гости и домакини ще се насладят на концерта на Веселин Маринов.