С осъдителна присъда приключи наказателното производство срещу земеделски производител от Монтана. Според прокуратурата той е получил неправомерно европейски пари, съобщиха от държавното обвинение. 
 
 
През май 2014 г. фермерът се явил в Общинската служба по земеделие в град Чипровци и подал заявление за подпомагане за Кампания 2014. Той приложил и очертаните земи, които използвал, като тяхната площ била 17,6 ха. Като правно основание посочил, че има договор за наем. 
 
Към датата на депозиране на заявлението за подпомогане заявеният имот бил частна общинска собственост и за посочения период на стопанска година 2013-2014 г. Община Чипровци не е сключвала договор за предоставянето на имота за ползване и обработка.
 
Следователно съществуването на правно основание, каквото посочил стопанинът, представлявало неверни сведения, тъй като не съответствали на обективната истина. Целта на подсъдимия била по този начин да получи субсидии, се казва в обвинителния акт на прокуратурата. 
 
Впоследствие, след одобряване на вида и размера на земеделските площи, Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) отпуснал монтанчанина 14 379,55 лв.
 
В предходни години същият имот бил отдаден от Община Чипровци на друг стопанин за ползване под наем, който заплащал на уговорената цена. Той забелязал, че земята не се работи и подал сигнал във фонда. Монтанчанинът обаче се усетил накъде отиват нещата и се отбил до колегата си и пробвал да го подкупи, за да не подава сигнала. 
 
При извършената проверка длъжностни лица при ДФЗ констатирали липсата на правно основание и сигнализирали ОП-Монтана за неправомерно получените средства.
 
Делото е протекло по реда на съкратено съдебно следствие – със самопризнание на подсъдимия, поради което наказателната отговорност е смекчена – една година и четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Магистратите от монтанския съд са уважили и гражданския иск на ДФЗ в размера на щетата.