Когато смартфонът сканира QR-кода на опаковката с ориз, купувачът може да научи цялата „биография“ на продукта – къде е отгледан, каква е била влажността на почвата, колко слънчеви дни е имало по време на жизнения цикъл на растенията от тази реколта, какви са били температурите.
 
 
Подробната информация е от значение за взискателните клиенти и може да се превърне в сериозен стимул за избор на една или друга стока, разказва chinaeconomic.net. В град Фенчен, провинция Цзянси, Източен Китай 690 фермери производители на ориз подписаха споразумение за сътрудничество с метеоролози за планиране на отглеждането и продажбата на ориза.
 
Лей Ингуо обработва 1 200 хектара оризови полета. Той е един от първите фермери, които получиха достъп до службата за обмен на данни с местното метеорологично бюро, където е инсталирано оборудване за наблюдение на положението около оризовите полета и събирането на данни в реално време.
 
„Климатичната акредитация ни помага да продаваме нашия ориз. Ако обикновеният ориз се продава по 16 юана за килограм, моят е два пъти по-скъп“, обяснява фермерът. Успехът на Лей се дължи на специалното внимание към климатичните условия.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
През 2008 г. той взел под аренда 120 хектара земи, но след това в продължение на 11 дни непрекъснато валели дъждове и погубили почти цялата му реколта. „Над 165 хил. тона ориз плесенясаха. Заради лошото време загубих 17 хил. долара“, спомня си стопанинът.
 
След това Лей се абонирал да получава като съобщение на телефона си прогноза за времето всеки ден. Нивите, които той обработва, се намират в хълмиста местност. Това удължава провеждането на агротехническите мероприятия с 2-3 допълнителни часа. Метеорологичната информация помага на Лей да планира и да изпълнява всичко навреме.
 
 
Устройството за наблюдение на микроклимата близо до оризовите полета покрива зона с радиус от 10 км. „Тези неголеми метеостанции позволяват да се получава локализирана прогноза за времето и помагат на фермерите да се подготвят за застудявания и засушавания. Оборудването дава възможност климатичните условия да се използват за подобряване на качествата на селскостопанските култури“, казва метеорологът Сун Фанг.
 
„Съвременните фермери не могат да разчитат изцяло на опита си. Налага се да съчетаваме опитът с метеорологичните данни. Тази информация ми помага да продавам качествен ориз за добри пари“, категоричен е фермерът Лей.