Определиха цената на водата за напояване за сдруженията за поливния сезон през 2018 г. Цената на декар за първа поливка, както и за всяка следваща поливка варира в широк диапазон. Големи са границите и при цената за доставен обем вода от доставчиците за напояване, става ясно от публикуваната заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
 
Цена от 0,003 лв./м3 ще плащат фермерите, които са избрали за доставчик на вода за напояване сдружението "Герена 2001". Това е и най-ниската определена цена от доставчик. Сдружението оперира в хасковското село Долно Войводиново.
 
Най-висока е цената за доставен обем вода от сдружението "Камчия" в село Планиница, Бургаско. Там производителите ще плащат 0,35 лв./м3.
 
 
Цените на водата за напояване и тази година предизвикаха сериозни дискусии в бранша. Още през месец април 2018 г. членовете на Българската асоциация на малинопроизводителите настояха за спешна среща с Напоителни системи ЕАД и за по-ниски цени на напояването в сектора.
 
Същият въпрос беше поставен отново на 26 април, по време на среща на около 50 стопани с ръководството на „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Долен Дунав“ в Попово. Тогава производителите на малини сигнализираха, че заради липсата на вода, реколтата им може да бъде провалена. 
 
Тази година цената на водата за напояване включва два компонента - за напоявана площ и за доставен обем вода, като цената за напоявана площ се заплаща еднократно - само при първа поливка. Цената на водата за напояване за сезон 2018 г. беше определена на 20 юни 2018 г.