Домати с наднормено количество бром са открити в оранжерия на територията на ТЕЦ “Север” – Пловдив, съобщи проф. Пламен Моллов, директор на Българската агенция по безопасност на храните. По думите на Моллов трябва добре да се проучи къде са направени изследванията, за каква партида домати става дума.

 

”Сега не мога да коментирам анализите и резултати от тях. Представете си, че резултатите не са точни, но по някаква причина е установено нещо, но не по необходимия метод. Най-лесно е да набедиш някой, че има проблеми с неговата продукция, каза Моллов, цитиран от радио „Фокус”. Моллов добави, че когато се правят изследвания и контрол трябва да имаме гаранция, че те са безотказни. "Тези мерки ги има на книга, но в много от фирмите системите не работят”, категоричен е проф. Пламен Моллов.

 

Според него се обмисля сериозна промяна в подхода по отношение на лабораторната дейност и този случай е само един повод, за да обсъждаме какво точно трябва да се направи. Но, идеята е да се раздели изпитвателната дейност от референтната дейност на лабораториите. ”Моята роля е в превенцията, да се направят такива стъпки, които няма да позволяват да се случат подобни ситуации. Когато един производител произвежда такава продукция и я доставя на пазара той трябва да може да гарантира, че тя съответства на съответните норми”, каза още проф. Пламен Моллов.

 

Пробата на доматите открити в оранжерия на ТЕЦ “Север” е установила, че в зеленчуците има 3 пъти повече от допустимото количество от химичния елемент бром.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!