Сериозно е засушаването в Добруджа и в част от страната. В Североизточна България положението е най-зле, коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
 
 
По думите на фермера подобна е била ситуацията преди 18 години, когато земеделските стопани от региона са развалили полета с жито.
 
„Сега при пшеницата започнаха да отпадат братята и да изсъхват. Полетата жълтеят. Когато няма влага, заложените братя отпадат, за да остане основният клас”, описва пораженията от сушата Костадинов и подчертава: „Имаме остра нужда от дъжд в момента. Колкото и да падне, ще е добре”. 
 
В ОД „Земеделие” вече има подадени заявления за пропаднали площи с пшеница. В момента се уточнява размерът им, каза още браншовикът. Общо 1,300 млн.дка е размерът на посевите със зърнено-житни култури в Добричка област.
 
За конкретни икономически загуби все още не може да се говори. 
 
„Това ще стане накрая, когато пожънем. Ето, през миналата година имаше добра продукция, но в един момент паднаха дъждове и повреди самото зърно на класа. Нашата дейност е под открито небе. Факт е, че ще има редукция на добива спрямо миналата година”, не крие опасенията си Костадинов. 
 
При рапицата пораженията от засушаването са още по-драстични. 60% от засетите в Добруджа площи вече са разорани. Това са 100 000 дка от маслодайната култура. Тези полета ще бъдат презасети с пролетни култури. 
 
 
Сеитбата на слънчоглед и царевица върви добре. Въпреки сушата, кампанията започна по-рано от обичайното в Добруджа. В останалите части на страната дори има поникнал слънчоглед и рапицата се развива и цъфти. 
 
„В Добричка област през последните седмици е доста студено. Имаме много големи амплитуди – ниски нощни температури до минус 8 градуса и високи дневни до 15-18 градуса. Това не подпомага израстването, това по-скоро стресира и без това пострадалите от сушата растения. Освен това цветовете на плодните дръвчета вече загинаха”, допълва разказа си Костадин Костадинов и повтаря: „Започваме годината на минус, надяваме се да падне дъжд, за да се спасят част от посевите”. 
 
Синоптиците обещават, че до седмица ще дойдат дългоочакваните валежи.