Регионите на Търговище и Попово остават сред най-силните в производството на ягоди и малини в България. Макар през последните годни стопаните в тези региони да инвестираха значително в нови технологии, то декарите относително намаляват. Това стана ясно по време на семинар на тема  „Влияние на калиевото торене върху добива и качеството на ягодоплодните култури" , който се проведе в края на миналата седмица в Търговище.

 

Според Петър Бонев главен експерт в Областната Службата за съвети в земеделието с производителите са разисквани теми кза храненето на културите и торене на ягодоплодните, както и въпросите за торене на малините. „Добиване и производство на калиеви и магнезиеви торове в Германия" е била презентацията на  доц. Маргарита Николова и д-р Томас Поп.

 

1 782 дка са засети с ягоди в Търговищка област. А площите засети с малини са 1 243 дка. Най-много ягоди се отглеждат от стопаните в община Попово, а малини - в община Търговище. За последните от пет години трайните насаждения в региона намаляват, коментират експерти. Причините, според Петър Бонев, са ниските изкупни цени на продукцията и липсата на пазари през миналата стопанска година.

 

Добивите на малини през 2011-а година бяха  между 800 и 1200 кг. /дка. Пазар за малините имаше, като предимно се изкупуват за преработка и износ. Основните проблеми в производството са свързани с поливането.

ВИЖТЕ ВИДЕО АРХИВ ПО ТЕМАТА :

малини

 

© 2011-2012 fermer.bg