Европейската комисия вече одобри 116 от 118-те Програми за развитие на селските райони в Европейския съюз. Това стана с одобрението на пет регионални програми на Франция, две – на Италия и Националната програма на Малта, сочи справка на Фермер.БГ. 
 
Одобрените програми покриват 95% от бюджета за ПРСР по еврофондовете, като включват 26 държави-членки. Очаква се останалите Програми да бъдат одобрени в близките седмици.
 
В глобален мащаб, освен близо 100 милиарда € от бюджета на ЕС, тези 118 ПРСР ще генерират повече от 60 милиарда € в по-нататъшното публично финансиране (на национално или регионално ниво), плюс големи количества в частни фондове.
 
Първоначалните данни на ЕК сочат внушителен брой кумулативни цифри - преструктуриране и модернизация на над 350 000 земеделски стопанства в ЕС, с всички икономически и екологични потенциалната полза; начална подкрепа за 180 000 млади земеделски производители; близо 4 милиона места за обучение; 3 000 интерактивни иновационни проекти; повече от 1/6 от обработваемата земя ще бъде по договори за подкрепа на биологичното разнообразие, а малко над 10 милиона хектара обработваема земя ще бъде отглеждана по биологичен начин. 
 
В неземеделските дейности ЕК очаква Програмите за развитие на селските райони да отворят повече от 120 000 неземеделски работни места и 18 милиона души в селските райони да се възползват от високоскоростен интернет достъп.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!