Областна дирекция по безопасност на храните, град Шумен установи нерегламентирано транспортиране на живи агнета. Животните са насочени за санитарно клане в регламентирана кланица. Изпратени са проби от агнетата, ако лабораторните резултати докажат, че месото е безопасно за консумация от хора, то ще бъде дарено на социални заведения. Резултатите се очакват в началото на следващата седмица.

 

При съвместна проверка на микробус в село Тервел, община Хитрино от инспектори към ОДБХ Шумен и представители на ОДМВР – Шумен е установено нерегламентирано транспортиране на живи агнета. Животните били закупени от стопани в Разградска област. Те са превозвани без ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване на живи животни. Осем от агнетата са били без индивидуални ушни марки. Превозното средство е без регистрация за превоз на животни. На нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение.

 

Инспекцията е проведена в резултат на съвместните действия на Българска агенция по безопасност на храните и органите на Министерство на вътрешните работи за спазване действащото законодателство в областта на ветеринарната медицина. Целта е недопускането на нерегламентирано придвижване на живи животни и предотвратяване на разпространяването на заразни болести в страната.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!