Розопроизводители и търговци очакват поскъпване на розовото масло през есента с допълнителни около 15%.

 

Тази година изкупната цена на маслодайната роза стартира от 2,20-2,50лв./кг и достигна до 2,90-3,00 лв./кг. За сравнение през 2011, цената ба килограм розов цвят бе около 1,50 лв.

 

Лошата реколта и по-малкото прибрани количества розов цвят са причината за покачването на цената на розовото масло, което се изнася в Европа, САЩ и Азия. Очакваните сделки за килограм розово масло през Септември са за около 13 500 лева.

 

Розопроизводителите в България за първи път тази година  ще получат субсидия от по 140 лв./дка.

 

Сдружение „Българско розово масло”  подаде през Май документи в земеделското министерство за регистрацията на продукта като защитено географско наименование и произход.

За целта ще бъдат регистрирани местните сортове маслодайна роза, които се отглеждат в Розовата долина, заяви Председателя на сдружението Филип Лисичаров. Така качеството на маслото ще се контролира от самия бизнес.

 

Производителите, които не спазват изискванията, ще са принудени да спрат производството или да пласират маслото под друго име. Близо 80% от процеса на бране и изкупуване на рози е в сивия сектор, каза още Лисичаров. Той допълни, че нелоялната конкуренция създава проблеми с качеството на добитото масло.

 

Интерес към бизнеса с българско розово масло заяви през Април т.г. и земеделския министър на Саудитска Арабия д-р Фахад Абдулрахман Балгунаим. Инициативата на Крал Абдула е за влагане на инвестиции в чужбина, с цел постигане на сигурност на храните на национално и международно ниво чрез изграждане на интегрирани партньорства със страни, които имат потенциал да развиват и управляват селскостопански инвестиции. Целта е да се осигурят достатъчни количества и стабилни цени за стратегическите земеделски култури. Инициативата е предназначена да осигури взаимни ползи както за Саудитска Арабия, така и за държавата, която получава инвестиции. Част от критериите за избор на държава са - плодородни почви, благоприятен климат и вода, както и спазване на законовия ред, прозрачност в бизнес отношенията и липса на корупционна среда.
Саудитците отвориха пазарите за българския бизнес, за българските продукти, за българското агнешко и пилешко месо, розовото масло. Насочиха поглед към инвестиции в България, каза още министър Найденов. Бизнесът беше с мен, бизнесът видя топлото, радушно посрещане, огромния пазар, който се отваря пред тях. Това е един 30-милионен пазар - най-богатата арабска държава, каза по време на визитата през пролетта министър Мирослав Найденов.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!