Дъждовното време и опазването на посевите в страната се превърна във водеща за агросектора тема през изминалата седмица.

В понеделник директорът на Института по земеделие в Кюстендил проф. Димитър Домозетов съобщи, че изкупуването на череши по пунктовете е почти спряло. Около 80% от черешите в региона са с влошено качество - напукани и загниват от дъждовете.

Реколтата от плодове и зеленчуци, като цяло е компроментирана, каза пред Фермер.БГ Цветан Цеков, председател на експертния съвет по плодове и зеленчуци към Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). По негова информация Над 70 дори 80% от земеделските производители, които се занимават с отглеждане на плодове и зеленчуци, имат нанесени щети от обилните валежи и градушките.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



В понеделник се проведе и заседание на работната група по директните плащания. След него производителите на плодове и зеленчуци алармираха, че няма да получават национални доплащания след 2015 г., защото страната ни е избрала от 2015 до 2020 г. да се прилага Преходна национална помощ, а тя ще се предоставя на сектори, на които през 2013 г. са давани национални доплащания. Сред тях обаче не са плодовете и зеленчуците. В схемите за национални доплащания през 2013г. са включени: хектар земя; тютюн; крави с бозаещи телета; говеда и биволи; овце и кози. Това не са окончателните варианти на директните плащания и има възможност те да се преразгледат, коментираха от бранша.

Във вторник в Министерството на земеделието и храните, след едногодишно прекъсване, се проведе заседание на Консултативния съвет по зърното, на който стана ясно, че засегнатите от наводненията земеделски площи са над 357 хиляди декара в цялата страна. Около 59 хиляди декара са унищожени на 100%, а годишният добив на пшеница ще спадне с 18 до 25%.  Очакваната зърнена реколта е около 4.7 млн. тона, заяви министър Димитър Греков. От Националната асоциация на зърнопроизводителите заявиха, че имат резерви относно прогнозите за зърнена реколта 2014. Според тях, количеството зърно ще са по-скоро около 4 млн. тона, а не около 5 млн. т. До момента са издадени 262 констативни протокола за засегнати земеделски площи, посочиха от Земеделското министерство.

По време на Консултативния съвет от Софийската стокова борса обявиха, че купувачи дават 300-310 лв/тон хлебна пшеница II Б група при незабавна доставка, докато продавачите остават на твърда позиция от 340-350 лв/тон. Фуражен ечемик нова реколта се търси на цена 240,00 лв/тон, а маслодайният слънчоглед на 600,00-620,00 лв/тон цена "купува", като всички посочени цени са без ДДС.

На свое заседание в сряда Министерски съвет прие официалния драфт на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020), за да бъде изпратена за одобрение в Брюксел.  Кабинетът също така реши, че забраната за отглеждане на генно-модифицирана (ГМ) царевица MON 810  в България остава.

В четвъртък от Агенцията за Борба с градушките обявиха, че спешно се нуждаят от средства за закупуване на противоградови ракети. Към момента са осигурени ракети, тъй като с решение на министър Димитър Греков от бюджета на МЗХ са отпуснати 1,2 млн. лв., а се очакват и още 2,5 млн. лв. от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Тези ракети обаче, ще стигнат за още една седмица, а се очакват нови активни градови процеси.  

В края на седмицата от Българския ветеринарен съюз (БВС) изпратиха писмо до институциите, с което настояват Министерски съвет спешно да приеме за 2014 г. Тарифата от 2013 г. за изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма, както и да се гарантира финансовото ѝ обезпечение в размер на 15 млн. лв. Постоянно се установяват огнища на Туберкулоза в страната, а в следствие на природните бедствия има реална опасност от възникване на Антракс в стационарните огнища. Тази ситуация може да доведе до тежки и непредвидими икономически последици за българското животновъдство – финансови загуби, ограничителни мерки от ЕК, посочват от БВС.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!