В понеделник Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати 14 млн. лева за качествени плодове и зеленчуци. Помощта по Схемата за специфично подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци получиха над 1500 фермери от цялата страна. По информация на Цветан Цеков от Асоциацията на земеделските производители подпомагането е по около 8 ст за килограм качествени плодове и зеленчуци.

От 12 май (понеделник) регистрираните пчелари мога да подават заявления за подпомагане по схема De minimis. Средствата ще бъдат отпуснати от ДФЗ като първи транш по схемата De minimis за подкрепа на пчеларите за справяне с нестабилните климатични условия през 2013 г. и началото на 2014 г. Документи по схемата ще се подават до 23 май в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. Срокът за сключване на договорите и изплащане на помощта е от 2 до 20 юни 2014 г.


ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 



Във вторник в Държавен вестник бяха обнародвани промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Новият закон се създава специализиран слой „Площи в добро земеделско състояние“, слой „Постоянни пасища“, разписана е дефиниция за кръстосано съответствие, ще има солени глоби – от 2 000 до 10 000 лв. - за неправомерно ползване на ваучери за гориво. Очаква се с промените да се прекрати практиката за подаване на заявления за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за земеделски земи без правно основание за тяхното ползване и без знанието и съгласието на техните собственици.

Отново във вторник от Фонд Земеделие обявиха, че започва подписването на договори по мярка „Млад фермер“. Общо 409 са одобрените проекти по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Субсидиите за тях са 10 млн. евро или 19,96 млн. лв.Проектите, спечелили финансиране, са избрани сред 2 800 предложения. Предимство имаха проектите, които са изцяло в сектор животновъдство, стопанствата за биопроизводство или в процес на преход към биопроизводство, младите фермери, кандидатствали или планиращи да кандидатстват по мярката за агроекология, както и тези, получили образование или обучение в селскосто стопанство.

Градушките и проливните дъждове през тази седмица нанесоха поражения на овощните насаждения в Монтана, Враца, в Плевенско, както и в Южна България. Дъждовете причиниха сериозни щети по вишните и черешите. Има сериозна експанзия от гъбични заболявания по дръвчетата, съобщиха овощари.

Наводнения и студено време застрашават реколтата в Северозападна България. Изключително зле се отразяват интензивните валежи от последните дни на пролетните и на есенните култури в региона. Проблем са гъбичните болести, които се появиха, а в момента не е възможно да се влезе с техника в полето, заради калната почва. Във Видинска област има близо 30% незасети площи.

В четвъртък изтече срокът, в който заявления за директни плащания, включително и за национални доплащания се приемаха без санкции за земеделските производители. Приемът на заявления ще продължи и от 16 май до 9 юни 2014 г., но със санкция за стопаните в размер на 1% за всеки ден закъснение.

Фирма Оптиком ООД направи първа копка на нов търговско сeрвизен център в град Монтана. На собствен парцел от 7400 кв.м Оптиком ще изгради административни, сервизни и търговски помещения, както и модерна експозиционна площ за машините, които предлага – Laverda, JCB, McCormic, Мonosem, Sulky, Ovlac и други. Изграждането на базата ще продължи една година.  

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!