Заповедта за пускане на средствата по схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци” ще излезе утре, 10 март, а с нея ще започнат и плащанията. Това заяви земеделският министър Иван Иванов по време на заседание на Комисията по земеделие.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

По думите му въпросната заповед, която да нареди парите, е трябвало за излезе още днес от заместниците му. Те обаче посетиха вместо него Международната селскостопанска изложба АГРА в Пловдив и така графикът на ръководството на агроведомството е бил променен, а заповедта неподписана.

Иван Иванов: Утре сутринта ще бъде подписана заповедта и ще започне плащането. Ставките ще станат публични, когато заповедта бъде пусната.

Агроминистърът не пожела да оповести конкретните ставки, защото според него е възможно да бъдат нанесени последни уточнения от заместниците му, когато се върнат. В същото време фермерите стават все по-изнервени от липсата на плащания по график, но и от липсата на информация. Изглежда обаче, че в утрешния ден поне развръзка с обвързаната подкрепа ще има.

По Индикативен график паричните преводи по помощта трябва да се извършат в периода от 1 до 20 март по всяка от 7-те отделни схеми за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, сочи индикативният график на ДФЗ. През 2021 г. 12 559 земеделски стопани получиха своите над 83 млн. лв. на 1 март.