Схемата за преразпределително плащане (СПП) беше предвидена за края на месец март, съгласно индикативния график на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Плащане към фермерите обаче не постъпи. 
 
 
„Решихме да дадем акцент на плодовете и зеленчуците. Обвързаната подкрепа беше планирана да стартира през март, като продължи и през април. В комуникация с колегите от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) се разбрахме, че ще дадем акцент на обвързаната подкрепа, за да се платят и петте схеми“, коментира пред Фермер.БГ зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, по време на изложението Дунавски овощари 2019 в Русе.
 
Парите по схемите за обвързана подкрепа вече са по сметките на повече от 13 700 земеделци. 
 
 
„Надявам се в началото на месец април да бъде направено плащането и по Схемата за преразпределително плащане. През месец май фермерите могат да очакват и плащанията по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Като голямата част по схемата беше изплатена през декември. Остават около 100 млн. лева“, добави зам.-министър Кръстева.
 
На форума, организиран от Съюза на дунавските овощари стана още ясно, че новата държавна помощ за техника за охлаждане и съхранение на земеделска продукция, вече е нотифицирана.
 
Помощта е насочена за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция. Предвижда се чрез подпомагането да се покрият  до 50% от разходите за закупуване на такава техника от страна на земеделските производители, но не повече от 120 000 лева. 
 
Водеща тема на форума е и Общата селскостопанска политика (ОСП). Дебатът за най-старата политика на Европа през новия програмен период остава силно значим за овощарите, но и за другите производители.
 
 
„Темата за борбата с глобалните климатични промени е залегнала и в ОСП на ЕС. Все още не е ясно какви ще бъдат критериите и параметрите на такава помощ, но се надявам, че  мерките, които България ще внесе като приоритетни за нашата страна, ще бъдат одобрени. Освен това може да се създаде държавна помощ за превенция от лошите последствия, във връзка с климатичните промени“, каза за Фермер.БГ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).
 
Изложението на СДО се провежда за четвърта поредна година.  В съюза членуват над 370 земеделски производители с площа на насажденията над 25 000 декара. По време на изложението в Русе участие вземат над 30 компании, специализирани в производство на посадъчен материал, препарати за растителна защита, торове и хранене на растенията. 
 
 
„Тази година събитието е още по-голямо от миналата година. Това е най-голямото овощарско изложение в страната. Имаме и b2b срещи, които и миналата година бяха акцент. Големи търговски вериги са наши гости, както и преработвателни предприятия, които изкупуват голяма част от нашата продукция от региона“, сподели Николай Колев, председател на Съюза пред Фермер.БГ.
За първи път СДО ще проведе и конкурс за овощар на годината. Наградите са в три категории – овощар до 24, до 40 и над 40 години. Кои са най-добрите сред добрите ще стане ясно в края на събитието.