Няма наплив на чужденци да купуват българска земеделска земя след отпадането на мораториума за продажбата ѝ от 1 януари. Това коментира в интервю за Дарик радио земеделският министър Димитър Греков.

Държавата ни има поети ангажименти, свързани с договора за присъединяване на страната ни към ЕС, които трябва да се изпълняват с ясно обозначени срокове. В него страната ни е приела ангажимента да отвори пазара си на земя за страните членки на ЕС след 1 януари 2014 г. и това вече е факт, посочи министър Греков.

Земеделският министър отбеляза проблемите на страната ни с комасацията на земеделската земя, както и възможността да бъде продавана на родните земеделци. Ето защо МЗХ е предприело консултации с различни консултанти на ЕС, които да споделят опита си в тази насока. Трябва да се даде възможност да се подпомагат местните земеделски производители, които желаят да закупят земята с цел тя да се окрупни. Земя от 2, от 5, от 10 дка не представлява интерес за един чуждестранен инвеститор, коментира министър Греков.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!