Кубинската мана, чийто причинител е Pseudoperonospora cubensis, е най-опасната болест при краставици, тиквички, пъпеши, тикви и дини.

Агрометеорология: Липсата на влага в почвите ще се задълбочи

Заболяването може да компрометира сериозна част от продукцията, алармира агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Благоприятни условия са дъждовното време и температури от 10 до 30 градуса.

Как да идентифицираме заболяването?

По горната страна на листата се образуват жълтеникави петна с неправилна форма, ограничени от нерватурата. По-късно петната нарастват, сливат се и целият лист прегаря. В началото на заразяването болестта може да се обърка с бактериен пригор.

При оранжерийно производство, където влажността е по-висока, болестта нанася по-големи щети.

„Гъбата се запазва в почвата и при продължилтено отглеждане на монокултура краставици, почвата се запасява с голямо количество зараза. В този случай болестта може да се развие много рязко и да компрометира сериозно продукцията“, обяснява Иванов.

По думите му химичната борба трябва да започне превантивно при поява на подходящи условия за развитие на кубинската мана. В този случай могат да се използват контактни препарати.

Снимка: Атанас Иванов

След като болестта се забелязва по листната петура, третиранията трябва да бъдат направени със системни препарати. Препоръчителният интервал е 7-10 дни. Използваните фунгициди трябва да се редуват за по-добър ефект и за намаляване на риска от възникване на резистентност.

Агротехническите мероприятия, които могат да спомогнат за борбата с болестта са:

    • Избягване на дъждуване на културата;
    • При оранжерийни условия – да се контролира температурата в оранжерията, с цел да се избегне оросяване и проветряване. Заразяването е възможно при наличие на капки по листната повърхност!;
    • Унищожаване на растителните остатъци от предходната реколта;
    • Спазване на тригодишен сеитбооборот с култури различни от тиквични, пъпеши, дини;
    • Балансирано торене.