В Исландия фермерите използват геотермална енергия, за да отглеждат домати, краставици и чушки. Този източник на енергия осигурява отопление и осветление в оранжериите, позволявайки на фермерите да добиват реколта целогодишно, съобщава weforum.org.

Колко струва говеждата пържола в Европа?

Пала Олафсон е исландски фермери. Половин година в стопанството му температурата на въздуха е под нулата, а слънце се появява много рядко. Топлината и светлината в оранжерията му позволяват да отглежда сочни домати и краставици дори през суровата зима. Това е така, благодарение на геотермалната енергия, заради която Исландия се позната като „страната на пламъка и леда“.

До преди 20 години в Исландия последната реколта от домати се е събирала през ноември, а след това жителите чакали до април. Днес фермерът Олафсон се е научил да използва геотермалната енергия, за да осигурява на своята ферма постоянен източник на енергия. От известно време долината Hveravellir е една от най-големите земеделски зони в Исландия.

Как работи тази система?

Четвърт от електричеството на Исландия се генерира от геотермалните извори. Последните се използват и в оранжериите. Горещата вода постъпва в отоплителната система. От геотермалните извори се произвежда и ток за изкуственото осветление. Така фермерите могат да отглеждат култури и през зимата, когато продължителността на светлата част на деня е едва три часа.

Исландците започнали да използват геотермалните извори още преди 20 години. Истинските промени обаче започнали след внедряването на съвременни технологии. Сега фермерите могат да управляват стопанствата си дистанционно от мобилния си телефон.

Във всяка оранжерия има главен компютър, който е свързан с метеостанция, персонален компютър и интернет.

Благодарение на технологиите, фермерът може дистанционно да полива насажденията, да управлява фермата, да отваря прозорците и да променя настройките във всяка оранжерия.

Развитие на селското стопанство в Исландия: подкрепа от страна на държавата

Исторически нещата в Исландия са се сложили така, че повечето продукция е вносна. Финансовата криза от 2008 г. и изригването на вулкана през 2010 г, когато самолетите не можеха да превозват хранителни продукти, накараха населението да се замисли върху самоосигуряването на продукция.

Така в Исландия се увеличила продажбата на местна земеделска продукция. Експертите са убедени, че използването на геотермална енергия е правилно решение за отдалечените острови, тъй като неблагоприятните климатични условия влияят негативно на реколтата.

Тази година е стартирала нова инициатива. Отглеждане на продукти във ферми в детските градини в страната. Тази продукция не съдържа пестициди. Освен това местните фермери правят всичко по силите си, за да стимулират хората да купуват родно производство. Те смятат, че държавата трябва да помага в тази посока.

Някои експерти мислят, че властите са безразлични към произхода на хранителните продукти. Те не се вълнуват, че плодовете и зеленчуците съдържат вредни химикали.

Същевременно прессекретарят на Министерство на промишлеността и иновациите на Исландия твърдя, че правителството работи над проект за закупуване на местна земеделска продукция за държавните учреждения.

Фермерите обаче смятат, че този проект е недостатъчен. Властта трябва да им предостави по-изгодни цени за електричество с цел произвеждане на повече продукция.

Днес само 0,5% от електроенергията в Исландия се използва във фермите. Поради това собствениците на оранжерии твърдят, че не бива да са длъжни да плащат по-висока цена за нея.