Положението с Африканската чума по свинете (АЧС) отново става тревожно. Опасният вирус е поразил животновъдно стопанство за отглеждане на ценната българска порода „Източнобалканска свиня“ в град Смядово, стана ясно от съобщение на Агенцията по храните.

Тревога: Масова смърт на диви свине край Търговище

Същевременно излязоха резултатите от лабораторните изследвания, които доказват, че масовата смърт на диви свине край Търговище е предизвикана също от Африканската чума.

Това е случаят, при който на втория ден от откриването на сезона за отстрел - в неделя, 6 октомври, ловци намериха мъртви 19 диви прасета в землището на село Менгишево.

Областната епизоотична комисия се надяваше, че предприетите мерки за биосигурност в региона са достатъчни, за да се ликвидира заболяването. Новите огнища обаче показват по-мрачна реалност.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви днес, че на 9 октомври са установени положителни проби за АЧС в животновъден обект с регистрационен номер 9820-0361 в град Смядово, област Шумен.

Всички заразени и контактни животни във фермата подлежат на унищожаване по хуманен начин, стана ясно от заповедта на изпълнителния директор на БАБХ проф. Паскал Желязков.

Засега не се съобщава колко свине са отглеждани в животновъдния обект. Ще бъдат унищожени и всички прасета в личните стопанства в 3-километровата зона около огнището. 

Определена е и 10-километрова зона около огнището. В нея ще бъде извършено ново преброяване на домашните свине. От тях ще се вземат двойни кръвни проби – цяла кръв и серим, и ще се провеждат ежеседмични клинични прегледи за АЧС.

Положението с Африканската чума в област Шумен остава тревожно. Също днес Агенцията по храните обяви ново огнище на опасната инфекция при дива свиня на място с координати N 43.030833, E 26.666944. 

Броят на засегнатите животни не се съобщава, но географските координати съвпадат с масовата смърт на диви свине в района, за която в неделя сигнализираха местни ловци.

Подробности за случая разкри преди два дни инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие Шумен, по време на заседание на Областната епизоотична комисия. Той съобщи, че на 6 октомври е получен сигнал за намерени трупове на диви свине в землището на село Менгишево, община Върбица. 

„Незабавно бяха предприети всички необходими действия, беше извършено претърсване в местността, открити са общо 19 броя диви свине, от които са взети проби и претърсванията продължават. Пробите са изпратени са изследвания със съответните документи“, каза инж. Стефанов.

Днес изтече срокът, определен в нова заповед на земеделския министър Десислава Танева, в който резултатите от тестовете трябваше да бъдат оповестени, а новите огнища да бъдат обявени на интернет страницата на БАБХ.

Всички новини по темата вижте ТУК.