Изрядни стопани все по-често сигнализират за свои колеги, които отново са започнали да гледат прасета в задния си двор. Държавните инспектори тръгнаха на проверки, които към момента вече са 2299, а нарушенията за укрити прасета са 310.

Заради неверни данни - отказват обезщетения за АЧС

По-любопитното обаче е, че над една трета от нарушенията (139) са в района на Кюстендил. Доста по-назад в класацията са Благоевград с 35 нарушения и Габрово и Хасково с по 20. За данните съобщават от Монитор.

Резултатът от проверките са 80 издадени акта и 241 предписания. 

Не толкова смели се оказват стопаните от областите Русе и Варна, където е открито само по едно нарушение. Най-често прасетата се оказват без идентификация, в нерегистрирани обекти или такива, в които липсват мерки за биосигурност.

 

Инфографика: © Агри.БГ

Междувременно вече са изплатени 8,85 млн. лв. на стопаните, които доброволно умъртвиха своите животни заради Африканската чума по свинете. На всяко засегнато стопанство държавата отпусна по 300 лв. за дезинфекция.

Над 46 хил. прасета тип заден двор паднаха под ножа заради чумата, твърдят от БАБХ.

Данните на Министерството на земеделието сочат, че в подадените списъци броят на стопанствата е 34 821, а заявленията за подпомагане са 29 500. Общата сума от близо 9 млн. лв. вече е разпределена между стопаните в 1691 населени места в 179 общини. Има обаче и отказани заявления заради фалшиви данни.