Противоградовата защита обхваща нови 1,1 млн. дка обработваеми земеделски площи в района на Хасковско. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева, която присъства на откриването на новия команден пункт за борба с градушките в Хасково.
 
Статистиката сочи, че през последните три години са вложени 13 млн. лв. за модернизиране на системата. Около 1 млн. лв. са инвестирани в изграждането на новия команден пункт и ракетните площадки към него. До края на месец май ще бъде заработи още един пункт в село Тъжа с прилежащите към него 23 ракетни площадки.
 
Министър Танева припомни, че над 30% от обработваемите земеделски площи в страната са в обхвата на противоградовата защита. „В експлоатация ще влязат и 13 нови площадки към вече съществуващи командни пунктове“, допълни тя.
 
В Хасковско остават незащитени още 400 хил. дка, за които се предвижда борбата с градушките да се осъществява чрез самолетен способ. „Но това ще се реализира само при споделена финансова отговорност между държавата и земеделските производители“, категорична е Танева.
 
72 000 дка са напълно пропадналите площи в цялата страна от началото на годината заради градушки, сочат обработените протоколи на обследваните площи. Нотифицираната държавна помощ в размер на 4 млн. лв. ще компенсира разходите при 100% щети. „По-високо обезщетение ще получат стопаните, които имат застраховки, защото това е държана помощ, а не механизъм за застраховане“, поясни ресорният министър.