Заради бедственото положение с Африканската чума по свинете в област Добрич е забранено ходенето в гората и събирането на билки, трюфели и горски плодове. Граждани, несъгласни с тази предпазна мярка, ще протестират днес от 14:00 часа пред сградата на Общината, съобщава БНТ.

Договорихме две европейски помощи за справяне с АЧС

Според тях забраната трябва да бъде отменена. В момента дивите прасета търсят храна в полетата със зърнени култури, а не в горите. От вчера в цялата страна са заложени над 400 капана за диви прасета, които да намалят тяхната популация.

Организаторите на протеста ще връчат протестна нота на областния управител, в която се казва, че ако не се предприемат адекватни мерки, ще бъдат сезирани всички международни институции и ще се премине към ефективни действия, тъй като са им нарушени конституционните права. Това съобщи Светлин Неделчев, цитиран от портала Pronewsdobrich.

Такава протестна нота вече е изпратена на земеделския министър Десислава Танева. В нея се посочва още, че заради усложнената обстановка събирачите са съгласни да стоят далеч единствено от обособената инфектирана зона на 3 км от огнището.

Очаква се ловци и пчелари от областта също да се включат в протеста. Производителите на мед, които имат кошери в гората, недоволстват, че заради забраната не могат да стигнат до тях. 

Междувременно вече седми ден продължава гражданското неподчинение на собствениците на домашни прасета в сливенското село Крушаре, които отказват доброволно да заколят животните си. Пътят между Сливен и Ямбол остава затворен.

Протестиращите настояват да имат възможност да узаконят личните си стопанства с до пет прасета. Другото искане, разбира се, остава отмяна на превантивните мерки за умъртвяване на здрави животни.

Всички новини по темата вижте ТУК