Две европейски помощи ще бъдат отпуснати от страна на Брюксел, като помощ за справяне с африканската чума по свинете (АЧС). Това съобщи зам.-министър д-р Янко Иванов, по време на брифинг, във връзка с предприетите мерки за ограничаване на заболяването.

Чумата: Бедственото положение в Силистра е удължено до 20 август

Помощите са договорени днес, по време на визитата на земеделския министър Десислава Танева в Брюксел. Тя се срещна с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. По време на срещата Десислава Танева запозна комисаря с предприетите от България мерки за ограничаване на АЧС.

Първата от двете договорени помощи е в размер на 2.9 млн. евро. Средствата ще се отпуснат за конспенсиране на досега направените разходи от страна на властите, като дезинфекция, диагностика и т.н..

Заедно с това Брюксел ще отпусне и 11 млн. евро след месец под формата на обезщетение за регистрираните и инфектирани животновъди.

Янко Иванов опроверга политическо обвинение, че няма ветеринарномедицинско обслужване. „Това не е истина. Ние имаме 1100 частнопрактикуващи ветеринарни лекари във всяка една точка на България, с които БАБХ има договор. Друг е въпросът дали стопаните се обръщат към тях,“ обясни зам.-министърът.

Янко Иванов: „Срещу тази болест няма ваксина и единствените мерки са ограничителните. Те са непопулярни, но имат за цел да защитят интереса на обществото, а не на отделния стопанин.“

Експертът не отрича, че има пропуски в борбата с чумата. Първата от тях е, че през последните 2-3 години не е редуцирана популацията на дивите животни. „На ловците това им е хоби, а не задължение. Затова сме решили да има поощрения за всеки труп, открит в гората, и за всяко отстреляно прасе. Мерки има, ще видим доколко ще са ефективни,“ поясни той.

Янко Иванов: „Проблемът няма да се реши с магическа пръчка. В Испания борбата е продължила 30 години.“

Според зам.-министъра на земеделието другото, заради което търпим критика от еврокомисаря, са нерегистрираните животни в личните стопанства. „Но това не е работа само на БАБХ или на Министерството, защото там има кметове, местни управи, които би трябвало да знаят, че там има животни, които не са под никакъв контрол. Но ние не носим отговорност за това поведение,“ категоричен е Иванов.

Всички новини по темата вижте ТУК