Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) пусна писмо, в което настоява националният стандарт за българските млечни продукти (БДС 12:2010, БДС 14:2010 и БДС 15:2010) да бъде променен, съобщиха от асоциацията за Фермер.БГ.
 
 
Подобно искане отправиха някои асоциации в сектора и през миналата година. Техните предложения тогава бяха за промяна в изискванията към материала на опаковките на киселото мляко. 
 
След срещата с бранша и преработватели, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) направи спешни промени в Наредба № 1 за хигиената на храните, с които се цели да защити млякото и млечните храни от имитиращи продукти.
 
Основната промяна е, че в един и същи обект не може да се произвеждат, разфасоват или преопаковат млечни продукти и имитиращи продукти, които съдържат в състава си мляко.  Срокът за обществено обсъждане на актуалния вариант е до 23 май тази година.
 
Днес браншови организации в сектор „Мляко“ се срещнаха с големите вериги, за да обсъдят насърчаването на консумацията на продукти от овче и козе мляко. 
 
„Премина поредната ни среща от кампанията за стимулиране на българското. Днес се срещнахме с редица големи вериги. След срещата стана ясно, че в най-кратко време кампанията ще се увеличи и популяризира още повече. Освен това една от големите компании преговаря за подобна кампания директно с ресторантьори и хотелиери. На този етап смятам, че се справяме добре, обединеният интерес е много силен“, коментираха от НОКА.