В района на Оряхово добивите тази година са ниски, сочат първите резултати от кампанията по прибирането на царевицата и слънчогледа.

Стопани от Северозапада: Колкото и да вали от тук нататък, няма да помогне

„В първите дни прибрахме едва по 150-160 кг/дка слънчоглед. Колеги от региона, които вече са приключили, обаче споделят, че максимумът тази година не надхвърля 220 кг/дка Лошо!”, коментира агрономът Валентина Бешовишка, която се грижи за големи масиви с царевица и слънчоглед в района.

Незадоволителни тази година са и добивите на царевица в тази част на България. Оптималното количество от нивите покрай река Дунав са едва около 350 кг/дка.

„Имаме информация от колеги, че дори в Кнежа, където традиционно добивите са високи, сега не надхвърлят 500 – 600 кг/дка”, обяснява още специалистът.

Стопаните в друга част на равнината бяха наясно с проблемите, които ще имат с реколтата, още по средата на лятото, когато слънчогледът на много места изгоря, преди дори да е оформил семка.

Сушата проваля реколтата в Северозапада

Тогава и стръковете царевицата дори в Дунавската равнина останаха необичайно ниски и свиха листата, а плодът остана малък. Сега пък се предполага, че и с качеството на зърното ще има проблеми.

„Още не сме давали проби за изследване, но вече чуваме коментари за ниска масленост на слънчогледа например”, обяснява Бешовишка.

Според повечето стопани в района обаче това е познат от години трик. Прекупвачи започвали именно по това време да окачествяват „на око”, а след това да пускат слухове и то още преди да са станали резултатите от пробите. По този начин те гонели собствените си цели в опитите си да се домогнат до по-ниски цени.