Сушата продължава да създава проблеми на голяма част от стопаните в Северозападна България, които отглеждат царевица и слънчоглед.

Царевицата в Добруджа: Стъбла има, кочани няма

„При нас в равнината царевицата вече зазрява и като гледам колко са малки стръковете и мамулите, си мисля, че тази година реколтата ще бъде много слаба. Ето, вижте, слънчогледът изгаря”, обяснява Димитър Иванов.

слънчоглед

Голяма част от стръковете са спрели развитието си на около метър височина и са изсъхнали. Други са все още свежи, но не са развили семена.

„ Ще я запомня тази 2020! То не бяха болести и карантини, то не беше чудо! А сушата си е суша повече от година, ако не се брои онзи мартенски сняг, дето допълнително обърка всичко. Това е положението! Колкото и да вали от тук нататък, сами виждате, че няма да помогне”, коментира още Иванов.

В равнинната част на Врачанска област от пролетта до сега няма валежи със стопанско значение, а температурите често надхвърлят 30 градуса, което и причина растенията да не могат да се развият пълноценно и дори да изсъхват под яркото слънце.

слънчоглед