Какви основни регламенти и законодателни предложения относно Общата селскостопанска политика (ОСП) ще бъдат приети през 2020 г.? Как ще се отразят евентуалните промени в регулациите върху бъдещето на селските райони в ЕС и в частност – в България? 

Михаел Пилке: Новият бюджет на ОСП – готов до края на годината

Тези и още належащи въпроси ще обсъдят представители на сектора и експерти по време на дискусията Клуб Investor „Агробизнес 2020“. Събитието, на което Агри.БГ е медиен партньор, е запланувано за 18 ноември в хотел Империал, Пловдив. 

Откриването ще направи Вeргиния Кръстева, зам.-министър на земеделието. Непосредствено след това ще бъдат представени основни елементи от реформата на ОСП – стратегически план, преглед на новите директни плащания и бъдещето на селските райони. 

Темата ще коментират експертите Силвия Резеши от отдел „Директни плащания“ и Елисавета Върбанова от „Правен отдел“ в Главна дирекция АГРИ на Европейската комисия. 

Координацията между програмите за регионално развитие и селската програма ще бъде основен акцент в презентация на Калоян Костадинов от дирекция „Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони” в Държавен фонд „Земеделие“.

Акцент ще бъде поставен върху това, какви политики ще въведе новата Европейска комисия в сектор „Земеделие".

Събитието ще продължи с дискусия, посветена на промените в ОСП след 2020 г. Ще бъдат обсъдени какво показва SWOT-анализът за ефекта от европейското подпомагане на българското земеделие през двата програмни периода; как ще се отразят на България промените в ОСП след 2020 г.; и кои са възможностите и предизвикателствата пред страната ни.

В обсъжданията ще се включат Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“, Петър Петров, председател на Национална асоциация на младите фермери в България, Анатоли Георгиев, изпълнителен директор на „Агрион“, и Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Втората дискусия ще бъде посветена на дигитализацията и иновациите в земеделието.

Повече за събитието, подробна програма и билети може да намерите тук.