Заради дъждовете тази година пшеничната реколта е с по-ниско качество, а по-добрата вече е изнесена. Пазар няма, цените са ниски, сеитбата закъснява, коментира пред БНР селекционерът Николай Ценов.
 
Част от българската пшеница, която е хубава, с добро качество, която е ожъната преди дъждовете, отиде на Констанца. Румънците са спечелили един търг за триста и няколко хиляди тона пшеница, което Румъния изнася в Египет, т.е. българската пшеница през Румъния отива в Египет.
 
На въпрос какво е състоянието на пшеницата в страните от черноморския басейн, Цанов отговори: В Русия, в Украйна е много по-висока реколтата. Хората изнасят. Тяхната пшеница винаги е хубава като качество. Да не говорим за Казахстан.  Във Франция, в Германия, навсякъде в Европа има повече пшеница.
 
Свръхпроизводството на пшеница, ниските цени и забавянето на сеитбата, най-вероятно ще доведат до по-малко зърнени площи догодина: Няма да е за първи път. Да си кажем честно аз не очаквам да стигнем декарите, които имаме нормално - 10,11 милиона, няма как да ги стигнем, каза Ценов.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!