Точно преди протеста на биопроизводителите, който вече тече, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) публикува и разпространи в медиите съобщение, в което се посочва, че ще продължи да провежда политика, гарантираща високото качество на българската биологичната продукция.
 
 
Според текста, всички предприети мерки са насочени към подобряване на ефективността на осъществявания контрол от контролиращите лица.
 
В документа следва изреждане на прогреса на биологичното производство в страната през последните години - само за периода 2010–2016 г. увеличението на площите в страната е с 35% по данни на Европейската комисия. През този период България е на първо място по растеж в ЕС. През 2014 г. площите с биологична продукция са 74 350 хектара, а през 2017 г. вече са 136 629. Респективно операторите през 2014 г. са 4092, а през 2017 г. - 6822, като най-високият им брой е отбелязан през 2016 г. – близо 7300.
 
Тези производители се контролират от 17 контролиращи лица, като принципът на избор е доброволен от страна на биологичните оператори. От началото на 2019 г. едно от тях се е отказало от дейност, а на други 5 срокът на разрешителното за дейност изтича, посочват от ведомството
 
След това се изтъкват причините за отнемането на лиценза на две от контролиращите лица, което се случи в рамките само на месец и половина. "В хода на процедурите по издаване, заради съществени пропуски, министерството отказа да поднови разрешителните на две контролиращи лица „Кю сертификейшън“ и „Аустриа Био Гаранти“ България", се казва в текста, изпратен от министерството.  
 
[news]
„Спекулация е, че плащанията за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци са редуцирани с 50% само за биофермерите. Изчисленията по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци са извършени първоначално за всички като конвенционално производство без да се взима предвид биологичния статус на продуктите. Вторият транш по обвързаното производство, както и плащането по мярка 11 за биологични производители, се извършват след приключване на проверките за биологичен статус и същите са предвидени по индикативен график през месеците май и юни 2019 г. Същият механизъм е ползван и през предходните години“, пишат още от МЗХГ.
 
От ведомството коментират още, че предложените промени в Наредба 5 са по искане на бранша. 
 
„Основните изменения са свързани с разпоредбата за вземане на проби по член 36, ал. 5, като е прието предложението на бранша за вземане на една проба от култура или продукт след изтичане на преходния период. Това значително ще намали разходите за лабораторни анализи на българските биопроизводители“, смятат от МЗХГ.
 
Въпреки твърдата позиция на земеделското министерство, че крайната цел на всичко това е да се гарантира на потребителите високото качество на биологичната продукция, редица биопроизводители не са съгласни.
 
Днес от 11:00 ч. пред сградата на МЗХГ биофермери настояват за оставката на министър Румен Порожанов, промяна в Наредба № 5, намаляване на административните и финансови тежести, а също и осигуряване на субсидии за екологичните ферми. 
 
В същото време от пресофиса на ведомството съобщиха, че в 12:00 ч. министър Порожанов ще даде брифинг за медиите по повод протеста.