В много страни обработката на маслодайна рапица по време на събирането на реколта 2019 вероятно ще се увеличи, докато в страните от ЕС се очаква голям минус. Поради това Международният съвет по зърното (IGC) предполага, че ще бъде налице минимално увеличение на засетите площи с рапица по света – по-малко от 1%, пише agroxxi.ru.

ЕС изключва селското стопанство от търговските преговори със САЩ

В Европейския съюз, след доста сложен сезон през 2018/2019, перспективите през настоящата финансова година също не са повод за радост и оптимизъм.

Съгласно анализаторските прогнози на агенция Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI) продължителната суша в много европейски страни не само е повлияла на миналогодишната реколта, но и даде лош старт на зимните полски култури.

В ЕС много фактори навеждат на мисълта, че ще има значително намаляване на засетите площи, пише UFOP. Прогнозираните 5,8 млн. ха за сезон 2019/2020 ще бъдат най-лошият базов показател при рапицата от 12 години.

От друга страна сеитбата на зимна рапица в южните части на Китай вече е в края си. Заради отмяната на държавното финансиране през сезон 2019/2020, вероятно ще се запази негативната тенденция спрямо площите с рапица.

Експерти от UFOP призовават ЕС да обърне внимание на проблема и да се създаде икономически устойчива перспектива за отглеждане на европейска рапица като важен източник на протеини, които не съдържат ГМО, и цъфтящи растения, които привличат насекоми-опрашители.