Минаха няколко трудни седмици за производителите на ягоди в Южна Италия. Те се дължат на изобилието от внос от Испания и няколко други европейски страни. Регион Базиликата е водещ производител на ягоди и земеделието е ключово за икономиката му. Един такъв негативен период като този може сериозно да се отрази върху цялата кампания и да донесе нежелани последици за всички производители, пише FreshPlaza.

Какво да очакваме от предстоящия сезон на ягодите?

Албания, Гърция, Мароко и особено Испания наводняват италианския пазар с ягодите си, провокирайки понижаване на цената на местното производство, която една достига 2 евро за кг. Чуждестранната продукция се продава за по-малко от 50 цента за кг, информира Леонардо Скарнато, собственик на компания, който управлява над 12 ха ягоди.

Жертвите, които някои производители правят, за да гарантират, че плодовете им са здравословни, са драстично подкопани от вноса на ягоди, допълва той.

Налага се да се справяме с вноса от други страни всяка година, но тази изглежда ще е феноменална откъм липса на контрол, категоричен е Скарнато.

Знам, че стоките трябва да се движат свободно, но производството трябва да бъде проверявано преди да достигне до различни пазари, допълва предприемачът.

Купувачите казват, че ягодите ни са скъпи. Плодовете ни остават неоценени от крайния потребител. Лесно е да се продава стока, която изглежда италианска, на 50% по-ниска цена, оплаква се Скарнато.

Прогнозата за следващите месеци

Април и май са най-активните месеци при ягодите, особено в Южна Италия. Страните-износители се радват на по-топло време от нашето, така че ако техните ягоди дойдат на пазара по-рано, това означава, че ще свършат с покачването на температурите. Само тогава на пазара може да се появи италианската продукция и цените ще тръгнат нагоре, обясни експертът.

Скарнато допълни, че производителите в Италия имат повече разходи, тъй като стандартите са по-високи. Един пример – те трябва да инсталират по една химическа тоалетна на всеки 10 работници в близост до района на прибиране на реколтата.