В Южна България ситуацията със зърнената реколта е сравнително добра, заяви Ангел Вукодинов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), по време на пресконференция, организирана от браншови аграрни организации по повод директните плащания до 2020 г.

 

По думите му в повечето райони 60-80% от реколтата е прибрана. Шарени добиви, шарено качество – така Вукодинов определи количеството и качеството на зърнената реколта в Южна България. „Има висок процент влага в зърното. Има колеги, които успяха да приберат част от зърното навреме, останалото се жъне във всеки възможен час. Има райони в страната – особено в Северна Българя, в които половината от реколтата все още е на полето“, заяви Вукодинов.

 

„Много лесно се прави чуждата сметка и се говори за милиони и за зърнени босове. Да говориш е едно, да работиш – друго. И статистиката на МЗХ не е вярна, защото те събират информация по телефона, а ние сме тези, които са на полето“, категоричен беше Ангел Вукодинов.

 

Той допълни, че това не означава провалена реколта и не бива да се спекулира. „Зърнената реколта не е застрашена, застрашен е джобът на земеделеца. В Северна България колегите са по-засегнати от дъждовете – с всеки следващ дъжд намалява и количеството, и качеството на зърното“, коментира Вукодинов. По думите на зърнопроизводителя цената на зърното е убийствено ниска, което допълнително поставя под въпрос крайната калкулация на стопанската година за земеделските производители.

 

По отношение на добивите от пшеница в страната, от НАЗ обобщават, че картината е различна във всеки регион – има добиви и по 300 кг/дка, има и по 600 кг/дка. Албена Симеонова, съпредседател на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ), сподели, че добивите от пшеница на биопроизводителите са в пъти по-ниски. По думите на Симеонова е добре и контролните органи да знаят, че „биопроизводството може да бъде нулево, може да е бъде двойно и тройно по-ниско, а може да бъде и колкото при конвенционалното земеделие“.

 

Зърнопроизводителите са категорични, че ако лошото време продължи, количеството зърно в страната може да е под 4 млн. тона. „Това не означава зърнена криза, защото са ни необходими приблизително 2 млн. тона. Останалите 2 млн. тона, обаче, вероятно ще е зърно с лошо качество, което означава, че няма да можем да го реализираме добре на пазара“, обобщи Вукодинов.

 

 

Очаквайте видео по темата !

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!