Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е официален партньор в проект Европейски „Хляб на мира” под патронажа на германския министър на земеделието Илзе Айгнер. Инициативата се организира по случай предстоящото отбелязване на 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена и Желязната завеса, съобщиха от Асоциацията.

В проекта участват 12 държави от Централна и Източна Европа. На символични места за страните-партньори в проекта тази есен ще бъдат засети семена от ръж, от чиято реколта една част ще бъде изпратена в Берлин, за да бъде замесен т.нар. „хляб на мира”.

Приготвянето и изпичането на „хляба на мира” ще бъде съпътствано от конференция и специална церемония „Мир и Земеделие”, които ще се проведат на 30 септември и 1 октомври 2014 г.

Манфред Фишер, председател на гражданската организация Фриденс Брот („Хляб на мира”), споделя за посланието на инициативата: „През 1989 г. енергията на хората преодоля разделянето на Европа. Чрез ръжените полета по тогавашната граница между Изтока и Запада, искаме да покажем, че съжителството и общото действие подкрепят мира, и че развитието на земеделието също спомага за подхранване на мира в политически нестабилните региони по света”.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!