Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще проведе извънредно заседание за предприемане на действия срещу въведените с Наредба Н-18 изисквания за монтиране на нивомери и фискални устройства на резервоарите за горива в земеделските стопанства. Това съобщиха от Асоциацията.
[news]
Заседанието ще се проведе на 4 юли 2015 г. (събота) в с. Арбанаси.

Фермер.БГ припомня, че тази седмица в Държавен вестник бяха обнародвани промени в Наредба Н-18, според които фермерските съдове за горива трябва да се оборудват с касови апарати и нивомери. Потребителите, които извършват зареждания на автомобили за собствени нужди от стационарни резервоари (без значение подземни или надземни) с вместимост над 1000л, или потреблението им на година е над 2000л, следва да инсталират ЕСФП и нивомерна система и да се свържат с НАП в срок до 31.08.2015.

 
Ако потреблението е под 2000л годишно и резервоарът е до 1000л, то ползвателят на ведомствения обект продължава да декларира получените горива както до момента. Запазва се досегашният режим за потребителите на горива за производство и отопление, както и на тези, които зареждат автомобили от подвижни цистерни.

От НАЗ категорично заявиха, че се противопоставят на промяната в Наредба № Н-18. В официално становище от асоциацията посочиха, че "Нормативните изменения вменяват на земеделските производители непосилната финансова и административна тежест за монтиране на фискални и нивомерни устройства".
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!