Финансовата тежест от обратното начисляване на ДДС при търговията със зърно ще падне изцяло върху гърба на земеделските производители. Това коментира пред Фермер.БГ Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Не смятаме, че е направен разчет и анализ на ползите и дефектите с прокарването на такъв механизъм. В случай обаче че се въведе обратно начисляване, то ще трябва държавата по всякакъв начин да съдейства на производителите това да стане безболезнено за тях, коментира тя.

Обратното начисляване на ДДС на първо място означава задържане на оборотните средства на земеделците. Какво се случва? Земеделските производители ще продават продукцията си без ДДС при положение, че са закупили всички суровини за производството с ДДС, след което трябва да чакат държавата да им възстанови това ДДС.
[news]
Това се едни 20%, които се задържат непрекъснато в държавата и които така или иначе ще трябва да бъдат набавени като оборотни средства в паричния баланс на производителите. Земеделците ще прибягват към други финансови инструменти като кредити, например. Те ще оскъпяват продукцията допълнително, обясни Наталия Тодорова.

Сред притеснениеята на НАЗ са, че може да се увеличи отново делът на сивия сектор в зърнопроизводството, който в последните години се „поизчисти“, посочи Тодорова.

Не на последно място това е едно сложно счетоводство и не всички стопанства могат да го правят сами. Ще се увеличат счетоводните разходи на фирмите, посочиха още от НАЗ.

Ако държавата категорично реши да приеме промените в ЗДДС , въпреки че липсва анализ ще има ли действително полза от този механизъм, то първото нещо, което трябва да се направи е предпроемане на законодателни инициативи в посока на облекчен режим на възстановяване на ДДС. Например срокът на възстановяване трябва да е не повече от 30 дни, да не се налага производителите да чакат по 3 месеца, за да си получат обратно 20-те процента, коментира директорът на НАЗ.

От Асоциацията предлагат също пробен двугодишен период, в който да се види ефекта от прилагането на обратното начисляване на ДДС. В случай, че има ефект от тази мярка, срокът да бъде продължен. В противен случай обаче, ако няма такава полза или схемата за измамите се измеси на входа на зърнопроизводството, да се прекрати навреме.

Много важно е да се сложи категоричен срок на ревизиите, за да не получават ревизии, които текат години наред, както е в момента. От НАЗ ще настояват да бъде заложена точка, че независимо дали в дадено земеделско стопанство тече ревизия, щом не е издаден акт и няма наказание на производителя, да се възстановява ДДС-то. В случай че в последствие се издаде акт, средствата могат да се удържат от следващо плащане или да се наложи глоба.

Според Наталия Тодорова „държавата знае кои са фирмите, които извършват злоупотребите за източване на ДДС. НАП има списък на фирмите, които го правят и това не са зърнопроизводителите. И вместо да осъществяват контрол сега натоварват един цял бранш “.

Тъй като цялата финансова тежест ще бъде изнесена от плещите на земеделските производители, ще очакваме компенсации от всякакво естество от страна на държавата, категорични са от НАЗ.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!