Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) заяви подкрепата си за въвеждането на изискване за уседналост на чуждестранни физически и юридически лица при покупка на земеделска земя. Критерият е включен в последния законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. От Асоциацията изпратиха писмо до Президента Росен Плевнелиев.

НАЗ смята, че предвижданите промени за уседналост и за забрана за притежаване на земеделска земя от офшорни компании ще възпрат бъдещи спекулативни дейности и злоупотреби с българска земеделска земя.
[news]
В редица държави-членки на ЕС са въведени подобни ограничения, като в някои държави съществуват дори още по-рестриктивни мерки. Съгласно чл. 21 на Конституцията на Република България земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото. В допълнение, земеделската земя е териториален фактор, който може да влияе на националната сигурност на Р България, посочват от Асоциацията.

НАЗ мотивира подкрепата си за законопроекта и предвижданите ограничения, предвид: необходимостта от подобряване на законодателството в областта на земеползването и регламентиране на поземлените отношения; необходимостта от стимулиране процеса на комасиране на собствеността на земята; необходимостта от изграждане на инфраструктура и системи за напояване. Тези процеси биха били възпрепятствани при спекулативна дейност на чуждестранни граждани. Недостатъчната конкурентоспособност на българските земеделски стопанства спрямо същите в „старите” държави-членки, ги поставя е неравностойно положение по отношение придобиването на производствения фактор земеделска земя.

В своето писмо НАЗ призовава Президентската институция да защити българските национални интереси и също да подкрепи внесения текст в проекта на закона.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!