През 2018 г. Китай за първи път похарчи над 1 млрд. долара за внос на пресни череши. Именно този плод продължава да бъде най-внасяният в страната. За година вносът на череши в Китай е нараснал почти два пъти и възлиза на 1,3 млрд. долара. За сравнение – преди пет години вносът на череши в страната не надвишаваше и 300 млн. долара, т.е. бе 4,4 пъти по-малък, пише изданието EastFruit.

Испанците се надяват на по-ранна реколта от череши

Толкова стремително увеличаване на обема на вноса се обяснява с повишаване на благосъстоянието на населението на страната, което е готово да плаща все по-висока цена за този популярен плод.

Изискванията на китайските потребители към черешата са високи. В страната те се ценят високо, преимуществено се търсят плодове с диаметър над 28 мм и дори 30 мм.

Друга причина за ръста на вноса през 2018 г. е спадът на вътрешното производство, вследствие на сланите и градушките в основните производствени региони.

Основният доставчик на череши в Китай е Чили. Страната внася 86% от черешите, което е невероятно висок показател. Чилийците спечели почти 1,1 млрд. долара през миналата година.

Вторият по големина доставчик на череши са САЩ. Обемът на вноса изостава сериозно от този на чили, като през 2018 г. е намалял от 170 млн. долара до 100 млн. долара.

Сред лидерите по доставки на череши в Китай са още Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Турция, която е един от световните лидери по износ на череши, е внесла в Китай през миналата година само 8 млн. тона продукция.