Най-голямото речно пристанище по денонощен капацитет за зърно по р. Дунав ще е край село Айдемир, община Силистра, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който връчи сертификат за инвестиция клас "А" на инвеститора за проект за зърнено пристанище на р. Дунав при с. Айдемир.

Стойнев подчерта, че сертификатът се дава за проект, който е втори за изграждане на пристанище и първи за речно пристанище, което ще бъде най-голямото по денонощен капацитет за зърнени товари на българския бряг на р. Дунав. Той съобщи още, че за реализацията му Министерството на икономиката и енергетиката ще окаже съдействие, включително чрез предоставяне на средства на община Силистра за изграждане на нов довеждащ път и преасфалтиране на част от съществуващ път до пристанищния терминал.

 

Очакваният размер на помощта е 510 хил. лв. Освен това осъществяването на съоръжението ще стимулира икономическото развитие на общината. Портът ще повиши износа на зърно от България, категоричен е министър Стойнев. Инвестицията в Айдемир е в размер на близо 10.6 млн. лв., разчетена за тригодишен период. Очаква се строителните дейности да започнат през март-април 2014

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!