Има единични съобщения, че предаване на коронавируса COVID-19 от животни на хора, но тези отделни информации засега не будят притеснения.

Животновъдите са много опитни с коронавирусите. Имат ли имунитет?

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заяви това днес по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) срещу коронавируса. 

Преди близо два месеца в Нидерландия имаше съобщения, че работници са предали опасната инфекция на норки, отглеждани в специална ферма. 

„Съвсем скоро, миналата седмица, излезе обратното съобщение – че норките са предали вируса на гледачи, което е обезпокоително. Ако наистина се затвърди механизмът на лесно преминаване на вируса между хора и животни, това крие допълнителни рискове. Но засега това са самостоятелни, единични съобщения. Нямаме никакви притеснения“, обясни доц. Кунчев.

Той коментира и контрола, който се извършва в кланиците у нас. Повод за това станаха информациите за огнища на коронавируса, открити в кланици в Германия, където работят големи групи чужденци от Източна Европа. 

Доц. Ангел Кунчев: „Контролът върху кланиците, който е в ръцете на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) никога не е спирал. А и начинът на предаване все пак - няма как храната да е някакъв съществен фактор за предаване на заразата в случая. Това няма как да стане, особено при термична обработка и при спазване на всички изисквания.“

Независимо от отслабването на инфекцията от коронавируса у нас, носенето на маски на закрито и мерките за дезинфекция ще се запазят още дълго.

„Ние бихме могли да освободим и всички мерки в рамките на кратък период от време, да кажем до началото на юни или най-много до средата на юни. Но основните мерки, които касаят дейността на всеки човек, особено в закрити помещения, което значи носене на маски, по-честа дезинфекция, лична хигиена, ще останат за много дълъг период от време“, подчерта главният държавен здравен инспектор.