Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич ще бъде домакин на X-тото юбилейно състезание „Млад фермер”, което ще се проведе от 23 до 25 април. Националната надпревара ще събере представители на всички селскостопански учебни заведения у нас. 
 
 
Учениците ще премерят сили в няколко направления – растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство. Участниците трябва да покажат не само теоретични познания, но и практически умения. Част от тях са демонстрациите по майсторско управление на колесен трактор – дисциплина, която винаги е атрактивна за възпитаниците на профилираните училища. Състезанието ще започне с решаване на електронен тест за управление на машината и след това практическа демонстрация на полигон в двора на ПГАС в Добрич.
 
 
Всеки ученик трябва да умее да паркира на преден и заден ход под ъгъл 90 градуса, да може да се движи с ремарке към трактора, да спре и да потегли от наклонени рампи, да се движи през тесен тунел и след това по зададена крива линия. Оценки ще се дават както за бързина, така и за прецизност.
 
В модул „Растениевъдство” първата част от задачите ще включва разпознаване на семена от общо 57 зърнено-житни, бобови, технически и зеленчукови култури. Сред тях са сусам, мак, просо, кориандър, девисил, сминдух, пащърнак, грах, нахут и др. След това участниците ще покажат способностите си в резитба на нискостъблени лозя в двора на гимназията. 
 
 
Разпознаването на различните видове фураж е първата задача в модул „Животновъдство”. Втората е доене на крави в доилната зала на фермата на Добруджанския земеделски институт. Комисията ще проследи дали учениците спазват етапите в технологията на доене – подготовка на кравата, спазване на хигиенните изисквания, правилно поставяне на доилния агрегат и същинско доене. 
 
„За нас това е специален повод за празнуване и в същото време отговорност, защото бяхме домакини на първото национално състезание „Млад фермер преди десет години”, подчерта директорът на ПГАС в Добрич инж. Господин Господинов. 
 
„Заедно с МОН  поставихме началото на атрактивната надпревара, която дава шанс на учениците да покажат възможностите си”, допълни той и разясни, че отличилите се на първите места стават студенти в Аграрния университет в Пловдив без приемни изпити. 
 
„Това е истински празник на земеделското образование у нас, който се чака с нетърпение от учениците”, каза още инж.Господинов и подчерта: „По този начин ние успяваме да си „сверим” часовниците, да обменим идеи и възможности за по-добро обучение”.