На провеждащия се в момента национален форум „Правителство – бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции" стана ясно, че Министерството на образованието и науката (МОН) организира Национална конференция за лансиране на Европейската рамкова програма „Хоризонт 2020“, на която ще бъдат представени възможностите за иновации в агросектора. Министърът на образованието Анелия Клисарова съобщи, че на 18 и 19 февруари в хотел „Шератон София Хотел Балкан” - София МОН организира Национална конференция за лансиране на Рамковата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020”.

 

Събитието ще бъде открито от Мойра Гейгън-Куин, европейски комисар по въпросите на изследователската дейност и иновациите. Участие ще вземат европейски експерти, представители на отговорните дирекции на Европейската комисия, както и представители на страната в Програмния комитет на програмата. Фермер.БГ припомня, че „Хоризонт 2020“ стартира с 15 млрд. евро за първите две години. Включени са 12 области, които ще са в центъра на вниманието през 2014 – 2015 г.

 

Един от тези стълбове е „Обществени предизвикателства“, сред които акцент се поставя върху селското стопанство и околната среда. Очаква се, че усилията в научните изследвания ще спомогнат за постигането на печалба с 20% на потреблението на ефективни ресурси, както и за преодоляването на тенденцията на намаляване на растежа на производителността в първичното производство на аграрна продукция. По тази приоритетна област ще се финансират дейност, насочени към борбата с местни и чужди вредители, засягащи растения, откриване на иновативни и устойчиви източници на протеини и насърчаване на устойчиви хранителни вериги.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!