Имаме идеята и водим преговори с четиримата най-големи търговци на тютюнева суровина за сключването на 3-5 и повече годишни договори. Този вариант би дал възможност на производителите на суровината да имат сигурност и дългосрочна перспектива. Това каза Цветан Филев, председател на НАТ-2010 и президент на UNITAB за Фермер.БГ.
 
 
„През месеците януари и февруари сме организирали срещи с гигантите в бранша, търговци на тютюнева суровина и потребители, за да осигурим пазар за европейските и разбира се, българските тютюнопроизводители и то не на парче“, добави Филев.
 
По думите му осигуряването на подобни пазари е ключът.
 
„Със сключването на дългосрочни договори за 3-5 и повече години, ще се даде възможност на тютюнопроизводителите да имат сигурност и дългосрочна перспектива, а не всяка година да тъпчем на едно и също място и по време на изкупна кампания, да палим балите с тютюн по магистралите“, обясни той.
 
За да се случи това обаче е нужна суровина екстра качество.
 
„За да предлагаме тютюнева суровина на най-големите тютюневи мултинационални компании трябва да предлагаме екстра качество тютюнева суровина и да функционираме и работим под формата на организации на производители. По този начин ще може с организираността си да предизвикаме респект към търговците - такъв, какъвто ние имаме към тях“, заключи председателят на НАТ-2010.